Teško je poverovati da su ljudi nekada išli potpuno bosi, ili stopala obmotanih travom. Sada se nalaze nešto više od tla – neki (tačnije, neke) od nas na čak 15 centimetra.

Čak i ako nikada niste obuli cipele Aleksandra Mekvina, ludi stilovi u modi sigurno su ostavili traga na vašim stopalima.

Nekada je prosečna visina potpetica iznosila „svega“ 7 centimetara, dok se sada ona popela na vrtoglavih 12. Istovremeno, u letnjim mesecima su u modi japanke koje stopalima pričinjavaju ništa manju štetu. Ishod – u Americi su posete žena lekarima zbog problema sa stopalima porasle za 75 procenata između 2005. i 2009.

Stručnjaci upozoravaju da loša obuća oštećuje ne samo noge, nego i kičmu i potpuno neočekivano – Vašu glavu. Naime, dokazano je da visoke potpetice mogu da uzrokuju napade migrene. Neke žene nastoje da zaobiđu ove probleme tako što se podvrgavaju estetskim operacijama kako bi im cipele bolje „ležale“ na nozi. Tako se od nedavno u klinikama na zapadu obavlja ubrizgavanje filera za lice u ključne delove stopala, kako pacijentkinju ne bi žuljale omiljene štikle.

Što je još gore, neke dame čak skraćuju mali prst na nozi, kako bi mogle da obuju jako uske cipele. Svi ortopedi se slažu da je to veoma opasno.

Prava cena obuće

Sve žene znaju da štikle i tesna neadekvatna obuća lako dovode do uganuća zgloba, frakture stopala, fascitisa tabana ili oštećenja ligamenata. Takođe, 7 od 10 žena dobije Kurje oko na stopalu, Žulj na tabanu ili neki bolni deformitet koji je povezan sa cipelama.

Jedna studija pokazala je da dugo nošenje visokih potpetica može doprineti degeneraciji zglobova i osteoartritisu kolena što objašnjava zašto je taj poremećaj dva puta češći kod žena nego kod muškaraca. Uz to, visoke štikle stavljaju vaše telo van ravnoteže što dovodi do krivljenja kičme. Zbog toga se može desiti da pri nekoj povredi lakše polomite kičmu, doživite spazam mišića, ili pak samo imate pojačane glavobolje i migrenu.

Mnoge žene zato misle da je bolje da idu u ravnom. Međutim, ravna obuća ne daje potporu luku stopala i ne apsorbuje udarce prilikom koračanja.

Sve ove probleme možete jednostavno rešiti nošenjem cipela koje su udobne, od prirodnih materijala i čija potpetica nije viša od pet centimetara.Vaši zglobovi i kosti imaju svoja ograničenja – na vama je Hoćete li ih Negovati ?

 

Otkrijte sve o kurjem oku: uzrocima, simptomima i efikasnim metodama lečenja! Saznaj više