Za roditelje i decu septembar donosi nove radne zadatke i izazove. Nakon leta, godišnjih odmora i bezbrižnog letnjeg raspusta, vreme je da predškolci počnu svoje pripreme za polazak u školu, a školarci igračke zamene novim školskim priborom i knjigama. Poseban momenat u životu svakog deteta, ali i roditelja je polazak u prvi razred.

Nova školska godina sa sobom nosi nova uzbuđenja, ali osim privikavanja na školske obaveze, roditelji često moraju da vode borbu sa mnogim bolestima koje su tipične za decu školskog i predškolskog uzrasta.

Zašto su deca češće bolesna tokom školske godine?

Kada se dečija igrališta zamene školskim klupama, deca provode više vremena u zatvorenom prostoru, koji je pogodan za razvoj mnogih virusa i bakterija. Osim toga, dolaze u kontakt sa velikim brojem svojih vršnjaka, a kada se jedno dete razboli, virus se brzo i lako proširi. Početak školske godine ume da bude i stresan, a ukoliko je imunitet školarca slab, otvoren je put virusima i infekcijama različitog tipa.

Koje su najčešće bolesti kod dece školskog i predškolskog uzrasta?

Prehlada, bakterijska upala disajnih puteva i različiti osipi u najvećoj meri pogađaju decu ovog uzrasta. Važno je da znate, ukoliko je vaše dete bolesno, bolje je da ostane kod kuće nekoliko dana, nego da mu se stanje pogorša ili proširi zarazu.

Prehladu nemojte lečiti antibioticima

Najčešća bolest dece predškolskog i školskog uzrasta je prehlada. Simptomi su osećaj malaksalosti, kijanje, začepljen nos i blaža glavobolja. Povišena temperatura često izostane, ali mogu biti izraženi blaži bolovi u mišićima. Njeno prosečno trajanje je od četiri do šest dana i ne bi trebalo lečiti je antibioticima.

Disajni putevi, takođe, mogu biti zahvaćeni infekcijama

Veoma često deca ovog uzrasta imaju infekcije gornjih disajnih puteva, odnosno upale sluznice nosa i sluznice ždrela. Ove infekcije su uzrokovane bakterijama i virusima. Ukoliko vaše dete ima osećaj nelagodnosti u grlu ili gnojne čepove, pojačanu sekreciju iz nosa i povišenu temperaturu verovatno ima neku od ovih infekcija. U tom sličaju, potrebno je da odete kod lekara kako bi vašem detetu prepisao odgovarajući antibiotik.

Da li je vaše dete preležalo boginje?

Ako je vaš odgovor ne, vrtić i školska klupa su mesta čestih epidemija. Varičela ili ovčje boginje je akutno infektivno oboljenje, koje pripada grupi osipnih groznica. Izaziva ga virus iz grupe herpes virusa. Virus se lako širi sa deteta na dete, jer je zaražena osoba zarazna dva dana pre izbijanja boginja i sve dok osip u potpunosti ne prođe. Osim varičela, javljaju se i male boginje. Prvi simptomi morbila su povišena temperatura i kašalj, a tek četvrti ili peti dan se pojavljuje osip. Kada primetite ove simptome, potrebno je javiti se lekaru.

Ojačajte imunitet vašeg deteta kako biste izbegli prehlade i druge bolesti

U ovom uzrastu su pravilna ishrana bogata vitaminima i čest boravak na otvorenom izuzetno važne preventivne mere. Osim toga, naučite vaše dete da redovno održava higijenu, posebno ruku, jer se virusi često prenose ovim putem.