Koliko ste pažnje i vremena do sada posvećivali održavanju lične higijene? Odgovor na ovo pitanje ne samo da predstavlja čin brige o samom sebi, nego i o drugima. Zbog toga je održavanje čistoće ruku i tela, oralna higijena, urednost noktiju i kose, kao i odeće i obuće najbolja prevencija od pojave različitih bolesti, poput prehlade i gripa, ali i infektivnih bolesti. Pandemija korona virusa ne samo da je stavila održavanje lične higijene u prvi plan, nego nas je i podsetila da ukoliko to ne radimo pravilno, vrlo lako možemo da ugrozimo svoje i zdravlje drugih ljudi.

Nije dovoljno samo oprati ruke

Ruke su deo tela koji je najizloženiji mnogobrojnim faktorima spoljašnje sredine. Njima dodirujemo različite predmete na kojima se skupljaju zarazne klice. Kada jedemo, ukoliko ih nismo uklonili veoma lako i brzo ih unosimo u svoj organizam i tu nastaje problem. Zbog toga je veoma važno da ruke perete više puta dnevno, posebno pre i posle jela, pre i nakon korišćenja toaleta, posle kijanja, kašljanja, boravka u javnom prevozu i kontakta sa bilo kojim prljavim predmetom. Kakvom vodom perete ruke? Imajte na umu da voda mora biti topla kako bi efikasno skinula sve nečistoće. Koristite sapun za ruke i dobro istrljajte dlanove, prste, delove između prstiju i ispod nakita, ukoliko ga nosite. Ako niste u mogućnosti da ih operete vodom, očistite ih antibakterijskim gelom. Vodite računa da dužina noktiju bude odgovarajuća, jer se ispod njih lako zadržava prljavština.

Zašto je važno umivanje i tuširanje?

Kada ste dobro oprali ruke, možete preći na umivanje lica. Na koži lica se takođe zadržavaju nečistoće, zbog čega je važno da se umivate dva do tri puta dnevno. Za čišćenje lica koristite prirodna sredstva kako ne biste narušili prirodne masti koje luči vaša koža. Ukoliko se šminkate, obavezno skinite šminku pre spavanja. Obratite pažnju da koristite različite peškire za brisanje ruku i lica. S obzirom na to da dolazi toplije vreme, od presudnog značaja je da svakodnevno održavate higijenu tela. Kao i kod pranja ruku, koristite toplu vodu koja će odstraniti znoj i sve nečistoće koje su se nakupile. Redovno perite kosu, bar dva puta nedeljno.

Bakterije se skupljaju i u usnoj duplji

Oralna higijena je od presudnog značaja za sprečavanje prodora virusa i bakterija u vaš organizam. Potrebno je da redovno i pravilno perete zube, najmanje dva puta dnevno. Osim toga, većina ljudi često zanemaruje da pranje jezika i uklanjanje ostataka hrane između zuba dovodi do pokvarenih zuba, a problem se kasnije širi na desni i dovodi do raznih komplikacija.

Osim toga, važno je da znate da funkcija odeće i obuće nije samo estetska. One štite vašu kožu od nečistoća, tako da se trudite da ih redovno perete i čistite jer se usled menjanja različitih sredina i na odeći i obući mogu zadržati zarazne klice.

Ne zaboravite da pravilnom ličnom higijenom štitite sebe i druge, a zdravlje nema cenu.