S obzirom na aktuelnu situaciju sa pandemijom korona virusa, zaštitne maske za lice su postale obavezan dodatak prilikom svakog izlaska iz kuće. Nošenjem maski čuvate sebe, kao i one oko sebe. Nije nimalo prijatno, ali kako stvari stoje, potrajaće još neko vreme. Dodatnu neprijatnost imaju osobe koje nose naočare jer se konstantno magle i otežavaju vidljivost.

Zašto se naočare magle kada nosite masku?

Zbog vašeg disanja. Dok dišete, maska usmerava topao vazduh nagore, on prelazi preko hladnih sočiva i kondenzuje se. Da bi se odmaglile potrebno je da ih obrišete ili sačekate da se odmagle, u zavisnosti od okolnosti. Međutim, kako nastavljate da dišete problem se konstantno ponavlja i morate da pronađete trajnije rešenje. Postoji nekoliko opcija za to, pa možete izabrati onu koja vam najviše odgovara.

Za početak, pravilno postavite masku!

Prilikom stavljanja maske obratite pažnju da maska dobro prijanja na vaše lice, tačnije da je odgovarajuće veličine. Što je maska bolje postavljena u gornjem delu, smanjiće protok vazduha nagore i usmeriće ga prema bočnim i donjoj strani maske. Namestite naočare tako da budu malo dalje od vašeg lica, to će omogućiti protok vazduha umesto da ostane zarobljen između lica i stakla.

Sapun i voda mogu da pomognu

Pre izlaska iz kuće i stavljanja maske operite naočare. Koristite sapun i vodu, nakon pranja istresite kapljice sa naočara. Nemojte ih brisati, već ih ostavite da se osuše na vazduhu. Na naočarima bi trebalo da ostane tanak, nevidljiv sloj sapuna koji će sprečiti nakupljanje vlage na sočivima. Ovaj trik možete probati i sa šamponom za bebe, pastom za zube ili penom za brijanje. Na tržištu možete kupiti i određena sredstva protiv magljenja, čiji efekat će sigurno trajati duže od sapuna. Prilikom kupovine ovih sredstava budite pažljivi, jer pojedina sredstva u sebi sadrže supstance koje mogu izazvati iritaciju očiju, a to nikako ne želite.

Možete pokušati i sa maramicom

Ovaj trik potiče od Japanaca. Savijte maramicu i stavite je ispod unutrašnjosti maske uz gornju ivicu, tako da je postavljena tačno preko nosa i dolazi do obraza. Maramica će upiti vlagu, što znači da će se naočare manje magliti. Osim toga, zbog prijatnog materijala maramice, maska će biti udobnija za nošenje.
Ako vam nijedan savet ne pomogne, razmislite o investiciji u stakla koja se ne magle ili nošenju kontaktnih sočiva, ali nemojte da vam skidanje maske bude opcija.
Čuvajte sebe i druge! Ostanite zdravi!