Obuća, odeća kao i modni detalji koji su preuski ili preširoki, preteški ili neudobni mogu da prouzrokuju odredjene zdravstvene probleme. Naravno, obuća i odeća koju danas koristimo nije neudobna poput korseta iz viktorijanskog doba koji su lomili rebra i izazivali pomeranje unutrašnjih organa ili pak podvezivanja tabana kineskih devojčica, ponekad nismo svesni koje sve tegobe može da izazove neadekvatna obuća i odeća.

USKE FARMERKE

Pored toga što uzrokuju pritisak na nerve, uske farmerke mogu da utiču i na proces varenja. Uočeno je da muškarci u srednjim godinama često pate od zatvora, neprijatnosti kao i žgaravice u adbominalnom predelu.

To sve prouzrokuje i eventualnu pojavu unutrašnjih kao i spoljašnjih hemoroida u ano genitalnoj regiji. Više o tretmanu Hemoroida pročitajte OVDE!

Dijagnoza problema uskih pantalona se može lako utvrditi upoređujući opseg struka i pantalona. Ukoliko je razlika najmanje 7,5 cm, onda je reč o sindromu uskih pantalona. Često se upozorava da uske farmerke mogu da uzrokuju bolove u leđima, gljivične infekcije, te u nekim slučajevima i lipoatrophiju semicircularis, stanje kada se oko bedara pojavljuju horizontalne lezije.

KOŠULJE I KRAVATE

Imate bolove u glavi, vid Vam se zamagljuje, osećate trnce u predelu ušiju, posebno dok ste u kancelariji? Kravate i uski okovratnici na košuljama mogu, da uspore cirkulaciju krvi prema mozgu i povećaju intraokularni pritisak koji je rizičan faktor za nastanak glaukoma, upozoravaju stručnjaci. Jedno je istraživanje utvrdilo da čak 67 odsto muškaraca kupuje košulje čiji su okovratnici uži od njihovih vratova. Čvrsto vezane kravate mogu da povećaju pritisak u leđima i ramenima, a kako se one retko peru za razliku od ostalih komada odeće, mogu da budu i izvor raznih infekcija. Neke američke bolnice su zatražile od svojih lekara da ne nose kravate.

DONJE RUBLJE

Stručnjaci tvrde da 75 odsto žena nosi neadekvatan broj grudnjaka. Prevelik grudnjak ne pruža nikakvu podršku grudima, što za posledicu ima bolove u leđima i grudima a grudnjak koji je veličine manje od odgovarajuće urezuje se u kožu. Stručnjaci za plodnost savetuju muškarcima koji žele da postanu roditelji da ne nose uski donji veš koji podiže temperatura testisa i smanjuje reprodukciju spermatozoida.

TKANINE I DETERDŽENTI

Alergije na određene tkanine su retke, ali se češće pojavljuju kod nošenja sintetičkih materijala nego kod vune, pamuka ili svile. Kod kožnih oboljenja kao što su Psorijaza ili Ekcem na primer izričito je zabranjeno korišćenje i nošenje sintetičkih tkanina. Operite novu odeću više puta pre prvog oblačenja. Tretman za Psorijazu i Ekcem.

OBUĆA

Moderne potpetice koje su više od 5 cm. krivci su za žuljeve na stopalu, kurje oči te deformacije stopala. Mogu da izazovu i Mortonovu neuromu (oštećenje živaca između prstiju), te odumiranje manjih kostiju stopala zbog slabe cirkulacije krvi. Nakon više godina nošenja visokih potpetica kod nekih žena je primećeno skraćenje Ahilove tetive, zbog čega je tim ženama postalo izuzetno neprijatno nošenje ravnih cipela. Lek za Žuljeve na stopalu i Kurije oko.

Sandale japanke su još gore jer uzrokuju grčeve u prstima, bolove u listovima, a dugoročno mogu da izazovu probleme s kukovima i gležnjevima. Zimska obuća nije ništa manje sigurnija, posebno čizme s krznenom ili sintetičkom postavom koje mogu da izazovu gljivične infekcije, tkz Atletsko Stopalo. Lekari savetuju da ih nosite samo napolju te da ih dobro osušite iznutra nakon nošenja.

VELIKE I TEŠKE TORBE

Velike i teške torbe nošene preko jednog ramena krive kičmu. Savet je ženama da ne nose torbe teže od 10 procenata od svoje težine.

 

Otkrijte sve o kurjem oku: uzrocima, simptomima i efikasnim metodama lečenja! Saznaj više