Ne< ne postoje sigurni dokazi da su viseće bradavice tj. fibromi – zarazni. Verovatno ih ljudi ne dobiju niodkoga kao što ih i ne prenose nikome.

Dok je pojava bradavica uzrokovana dejstvom HPV virusa, i poznato je da su veoma zarazne, fibromi to nisu, medjutim odredjene studije su dokazale da da neke viseće bradavice mogu biti uzrokovane dejstvom virusa. Bradavice se mogu pojaviti prenošenjem sa jedne osobe na drugu kao Što se mogu prenositi i na različitim mestima na telu iste osobe iz tog razloga što se virus lako prenosi sa jednog na drugo mesto na koži. Taj efekat se nazivaautoinokulacija i obično se prenosi peškirom prilikom brisanja. Bradavice često nestaju spontano. Imuno mehanizam koji utrokuje povlačenje bradavica još uvek nije poznat, ali dokazano je da kod osoba kod kojih je imunitet oslabljen zbog teških bolesti, transplantacije organa ili drugih teških infekcija, pojava bradavica na koži je veoma prisutna.

Odredjene profesije, kao što su radnici u industriji i preradi mesa, na primer, često imaju bradavice po rukama zbog kontakta sa svežim zaraženim mesom životinja koje su zaražene HPV virusom. Pojava bradavica je prisutna ki kod sportista koji su u direktnom kontaktu sa vodom (plivanje, vaterpolo, itd..) zato što se virus prenosi i u vodi – >inokulacijom.

Postoji nekoliko efikasnih medicinskih metoda za uklanjanje visećih bradavica uključujući i hiruško uklanjanje, zamrzavanje tečnim azotom kao i paljenje upotrebom medicinskih eliktričnih kautera. Moram napomenuti i kućno lečenje koje se sastoji u tome da se viseća bradavica t.j. fibrom podveže tankim svilenim koncem i tako podvezana se ostavi da stoji nekolika dana onemogućavajući dotok krvi u fibrom.

Da li Staroplaninski melem uspešno uklanja viseće bradavice – fibrome?

Napomenuli smo da je pojava fibroma ponekad uzrokovana dejstvom HPV virusa. Staroplaninski melem kao jak keratolitik će pokazati odlične rezultate u lečenju i uklanjanju visećih bradavica ukoliko:

  • Se radi o fibromima a ne o mladežima.(epidermalni i dermalni NEVUS). Najbolje je konsultovati lekara koji će tačno utvrditi o kakvoj promeni na koži se radi i koju je uzrok njihovog nastanka.
  • Ukoliko ustanovite da su izrasline na Vašoj koži virusnog karaktera uzrokovanog dejstvom HPV-a, tretman Staroplaninskim melemom je krajnje efikasan. Više o ovom tretmanu pročitajte OVDE !