Zdravlje kože kod dece i simptomi psorijaze

Uzročnici psorijaze

Tačan uzrok i mehanizam nastanka psorijaze su još uvek nepoznati. Ovo oboljenje često se javlja kod genetski predisponiranih osoba izloženih različitim provokativnim faktorima, kao što su infektivni agensi, stres, hronična mikroiritacija, određeni lekovi, gojaznost, trudnoća, hipokalcemija, te kontroverze oko uticaja pušenja i konzumiranja alkohola. Dečija koža zahteva posebnu negu zbog svoje izuzetne osetljivosti. Čak i manji pad imuniteta može dovesti do problema kao što je psorijaza, hronična bolest koja se često manifestuje kroz zadebljanje kože, izazivajući bol, svrab, perutanje i crvenilo kože.

Manifestacija psorijaze kod dece

Psorijatične promene mogu se razlikovati u intenzitetu i rasprostranjenosti, od malih pojedinačnih žarišta do generalizovanih formi. Uobičajeno, početak psorijaze se manifestuje kroz crvene pečate koji se vremenom prekrivaju suvim, trošnim, srebrno-belim naslagama. Ove promene mogu varirati u obliku i veličini.

Vrste psorijaze koje se mogu javiti kod dece:

  • Psoriasis punctata

  • Psoriasis guttata

  • Psoriasis nummularis

  • Psoriasis in placibus (en plakues)

  • Psoriasis annularis

  • Psoriasis geographica

Zašto deca razvijaju psorijazu na glavi i telu?

Genetika igra ključnu ulogu u razvoju psorijaze kod dece. Ako roditelji imaju ovu kožnu bolest, postoji visoki rizik da se prenese na dete. Osim genetike, spoljni faktori poput trauma, lekova i infekcija mogu biti okidači za ovu bolest. Disbalans imunog sistema često leži u osnovi razvoja psorijaze, što medicina svrstava u autoimune bolesti.

Prepoznavanje simptoma i tretmani psorijaze kod dece

Crvene fleke kod dece često se pojavljuju na laktovima, kolenima, pregibima, ponekad i na licu i noktima. Iako ne prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, osim nelagode, psorijaza značajno utiče na emotivno i fizičko stanje deteta. Nema trajnog rešenja za psorijazu, ali postoji niz tretmana koji mogu držati simptome pod kontrolom. Ključ je u pravilnom tretmanu, prilagođenom stadijumu bolesti.

Prirodni tretmani za psorijazu

Važno je ublažiti svrab i sprečiti češanje kako bi se izbeglo pogoršanje. Korišćenje prirodnih proizvoda je ključno! Staroplaninski melem za Ekcem i Psorijazu, prirodni preparat bez kortikosteroida, je odličan izbor. Njegovi prirodni sastojci poput ulja žutog noćurka, ribljeg ulja, vitamina A i D, Nevena i Kantariona – blagotvorno deluju na kožu.

Ishrana, emocionalna podrška i tretmani

Pored tretmana, ishrana igra važnu ulogu. Izbalansirana ishrana bogata svežim voćem, povrćem, žitaricama, nemasnim mesom i ribom podržava imuni sistem. Važno je izbegavati određene namirnice poput suhomesnatih proizvoda, citrusa i slatkiša. Emotivna bliskost s detetom – razgovor o psorijazi, pružanje ljubavi i podrške su ključni za eliminisanje osećaja nesigurnosti kod deteta.

Staroplaninski Melem – prirodno rešenje za psorijazu

Kada se suočavate s psorijazom na glavi ili telu kod dece, odabir pravog tretmana je ključan. Staroplaninski melem se ističe kao izvanredno prirodno rešenje. Sa svojim prirodnim sastojcima kao što su ulje žutog noćurka, riblje ulje, vitamini A i D, Neven i Kantarion, nežno deluje na kožu, umirujući iritaciju i pomažući u smanjenju crvenila i svraba.

Zašto je Staroplaninski Melem najbolji lek za psorijazu?

Staroplaninski melem je formulisan bez kortikosteroida i drugih štetnih sastojaka prisutnih u drugim proizvodima. Ulje žutog noćurka, ključni sastojak, sadrži esencijalne masne kiseline koje dubinski hrane kožu. Ovo ulje se pokazalo izuzetno delotvornim u smirivanju upala i regeneraciji kože, posebno kod psorijaze.

Obnovite kožu – naručite najbolji prirodni melem! – Pobedite psorijazu i ekcem uz Staroplaninski Melem. Prirodna, garantovano pomaže. Poručite već danas! Kupi odmah