Atletsko stopalo, ili Tinea pedis, nije samo neugodno, već može biti i prilično bolno. Ova gljivična infekcija, koja se najčešće javlja među prstima nogu, može uzrokovati svrab, peckanje, i ljuštenje kože. U ovom blogu, istražićemo efikasne tretmane, savete za prevenciju, i načine kako da održite svoje stopala zdravim i slobodnim od infekcija i bolne upale i žarenja tabana.

Razumevanje atletskog stopala

Atletsko stopalo, medicinski poznato kao Tinea pedis, je gljivična infekcija koja uglavnom pogađa kožu stopala kao i nokte. Specifično se razvija u toplim, vlažnim uslovima, što otežava borbu protiv nje, posebno u sportskim i vlažnim okruženjima. Ovde ćemo detaljnije istražiti kako ovo stanje nastaje, kako se razvija i širi, te koje su najbolje prakse za njegovo sprečavanje.

Kako se razvija atletsko stopalo?

Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo, pretežno iz roda Trichophyton, uspevaju u toplim, vlažnim sredinama. To uključuje ne samo sportske čarape i obuću koja se ne suši adekvatno, već i javne tuševe, svlačionice, bazene i spa centre. Kada se noge znoje i ostaju u zatvorenoj obući, stvaraju idealnu klimu za rast ovih gljivica.

Gljivice se hrane keratinom, proteinom koji se nalazi u gornjem sloju kože, noktima i kosama. Kako se gljivice razmnožavaju, one uzrokuju oštećenja na koži stopala, najčešće između prstiju, na nokatnoj ploči i na delovima pored nokta nogu gde se vlažnost najlakše zadržava.

Simptomi i dijagnoza atletskog stopala

Simptomi atletskog stopala variraju u zavisnosti od težine infekcije i tipa gljivice koja je uzrokuje. Uobičajeni simptomi uključuju:

    • Crvenilo i ljuštenje kože: Inficirana područja postaju crvena i upaljena, a koža može početi da se ljušti i otpada, posebno između prstiju i na tabanima.
    • Svrab i peckanje: Ovo su često prvi simptomi koji se javljaju. Svrab može biti intenzivan i uznemirujući, pogotovo nakon skidanja obuće i čarapa.
    • Bolne pukotine u koži: Kako se koža suši i ljušti, mogu se formirati duboke pukotine koje su bolne i mogu krvaviti.
    • Neugodan miris: Gljivične infekcije mogu proizvoditi vrlo neprijatan miris, posebno kada se infekcija nalazi u naprednom stadijumu zbog nakupljanja mrtvog tkiva i vlage.
    • Promena boje nokta na stopalima: Nokatna ploča dobija tamniju neprigladnu boju, nokat počinje da se slojevito ljuspa i počinje da gubi svoju čvrstinu i koheziju.

Dijagnoza atletskog stopala

Dijagnoza atletskog stopala uglavnom se zasniva na kliničkom pregledu simptoma. Dermatolog ili drugi zdravstveni radnik može prepoznati karakteristične znake infekcije na osnovu izgleda kože. U nekim slučajevima, posebno ako tretman ne daje rezultate ili ako simptomi nisu tipični, može biti potrebno obaviti dodatne testove:

  • Kožni strugotin: Lekar može uzeti uzorak zahvaćene kože struganjem, koji se potom šalje na laboratorijsku analizu kako bi se potvrdilo prisustvo gljivičnih elemenata.
  • Kultura gljivica: Uzorak kože može se postaviti u posebne uslove da bi se videlo da li će gljivice rasti, što može pomoći u identifikaciji specifične vrste gljivice.
  • Woodova lampa: Ovaj uređaj emituje ultraljubičastu svetlost koja može otkriti određene vrste gljivičnih infekcija na koži.

Identifikacija tačne vrste gljivice može biti korisna za određivanje najefikasnijeg tretmana, jer neke gljivice mogu biti otpornije na standardne terapije.

Preventivne mere i efikasan tretman za Atletsko stopalo i gljivice na noktima

Atletsko stopalo zahteva pažljivu prevenciju kako bi se izbegle neugodne i ponekad bolne simptome. Evo detaljnijih preventivnih mera, kao i informacija o efikasnom tretmanu pomoću Staroplaninskog melema za Ekcem i Psorijazu koji između ostalog veoma jako i efektivno deluje i na gljivice na stopalima nogu kao i na noktima.

Detaljne preventivne mere

Preventivne mere koje možete preduzeti da bi izbegli atletsko stopalo i gljivice na tabanima obuhvataju sledeće korake:

  • Održavanje higijene stopala: Redovno perite noge sapunom i vodom, posebno između prstiju. Osušite ih temeljno nakon pranja.
  • Sušenje i pravilno održavanje obuće: Koristite antifungalne sprejeve ili praške unutar cipela kako bi ste smanjili vlažnost i stvorili neprijateljsko okruženje za gljivice.
  • Izbegavanje nošenja istih cipela svakodnevno: Dajte cipelama vreme da se osuše i “prozrače” između nošenja.
  • Zaštita u javnim prostorima: Nosite papuče ili sandale u javnim bazenima, teretanama i tuševima kako bi izbegli direktan kontakt sa podom.

Staroplaninski melem za ekcem i psorijazu kao tretman za atletsko stopalo, gljivice na noktima i stopalima

Iako je Staroplaninski melem prvobitno dizajniran za tretman Ekcema, Psorijaze i drugih dermatita na koži, njegovi prirodni sastojci pokazali su efikasnost i veoma jako dejstvo u eliminisanju simptoma gljivica na koži tabana, gljivica na noktima kao i atletskog stopala. Evo kako melem može pomoći:

  • Prirodni sastojci za ublažavanje simptoma: Sastojci kao što su ulje Žutog noćurka, riblje ulje, vitamini A, E i D, salicilna kiselina kao i Ihtiol (koji u sebi ima veći procenat prirodnog sumpora) imaju prirodna antifungalna svojstva koja mogu pomoći u eliminisanju svraba i peckanja, kao i u obnovi i regeneraciji zdrave kože.
  • Bez ožiljaka i neželjenih efekata: Za razliku od agresivnijih metoda uklanjanja, melem ne ostavlja ožiljke i bezbedan je za upotrebu na koži stopala.
  • Brzo olakšanje: Korisnici izveštavaju o veoma brzom smanjenju bola, žarenja, svraba i nelagode nakon primene melema, što ga čini idealnim rešenjem za one koji traže hitno olakšanje.

Način upotrebe

Za najbolje rezultate, Staroplaninski melem treba nanositi u tankom sloju, dobro utrljavati da koža upije na čistu i suvu kožu stopala, posebno na područja između prstiju i na tabanima, gde se simptomi atletskog stopala najčešće javljaju. Redovna upotreba (minimum 20 dana mazanja dva puta dnevno, uveče i ujutru) veoma efikasno i značajno pomaže u eliminaciji simptoma i sprečavanju ponovne infekcije.

Zaključno, redovno korišćenje i upotreba prirodnih, efikasnih tretmana kao što je Staroplaninski melem mogu značajno poboljšati kvalitet života osoba koje pate od atletskog stopala. Melem se nanosi dva puta dnevno na oštećena mesta na koži, u tankom sloju. Lepo, lagano utrljavati mesta na oštećenoj koži, oštećeni nokat i oko nokta. Budite uporni, gljivice su nezahvalan protivnik zdravlja vaših nogu i noktiju, tako da je neophodna upotreba našeg melema minimum 20 dana, dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Kod prisustva gljivica na noktima stopala, poželjno je lagano turpijanje gornje površine oštećenog nokta, turpijom za nokte, i na taj način ćete omogućiti efikasnije delovanje melema na gljivice nokta. Uspeh je zagarantovan, Vaši nokti će nakon 20 tak dana upotrebe melema  opet dobiti normalni, zdrav izgled.