Šta su bradavice ?

Bradavice na rukama su čest kožni problem koji može uticati na svakodnevno funkcionisanje ljudi. One su uzrokovane HPV virusnom infekcijom gornjeg sloja kože, koju izaziva humani papiloma virus (HPV). Ovaj virus se prenosi kontaktom s površinama ili osobama koje ga već imaju. Bradavice se obično javljaju na šakama, prstima ili noktima. Postoji nekoliko vrsta bradavica, uključujući obične bradavice, plantarne bradavice (na tabanima) i filiformne bradavice (uske i produžene bradavice) na vratu i telu.

Zašto se pojavljuju bradavice na rukama?

Bradavice na rukama su vrlo česte dermatološke promene koje se pojavljuju kao male izbočene izrasline na površini kože. Ova neugodna pojava obično izaziva nelagodu i estetske probleme, a uzrok njihovog nastanka leži u infekciji humanim papiloma virusom (HPV). Da bismo bolje razumeli zašto se bradavice pojavljuju na rukama, treba razmotriti nekoliko ključnih faktora.

  • HPV virus: Bradavice na rukama su posledica infekcije HPV virusom, koji postoji u različitim varijacijama. Ovaj virus lako može ući u kožu kroz mikropovrede, kao što su posekotine, ogrebotine ili čak mesta gde je koža tanja. Nakon što virus dospe u dublje slojeve kože, počinje da izaziva brzi rast ćelija na površini, što dovodi do formiranja bradavica.
  • Slabljenje imunog sistema: Imunološki sistem igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija, uključujući i HPV. Osobe sa oslabljenim imunim sistemom, bilo zbog bolesti, stresa, nedostatka sna ili drugih faktora, su podložnije infekcijama i stvaranju bradavica. To je razlog zašto su deca i adolescenti, čiji imunološki sistem još nije u potpunosti razvijen, često skloni ovom problemu.
  • Direktan kontakt sa zaraženim površinama: Virus se može širiti i prenositi sa osobe na osobu ili sa zaraženih površina na zdravu kožu. Na primer, ako dodirnete površinu koju je kontaminirao HPV virus, a zatim dodirnete svoju kožu, virus može preći na vas. Ovo je posebno često u zajedničkim prostorima kao što su bazeni, svlačionice ili teretane.
  • Trajanje inkubacije: Nakon što dođe do infekcije HPV virusom, bradavice se obično ne pojavljuju odmah. Inkubacioni period može biti dug, često traje nedeljama ili čak mesecima pre nego što primetite izbočine na koži. Ovo zadržavanje virusa u telu i kasnija pojava bradavica može otežati identifikaciju izvora infekcije.

Iako bradavice na rukama obično nisu ozbiljan medicinski problem, mogu biti neprijatne i ne estetske. Postoji nekoliko metoda za njihovo uklanjanje, uključujući krioterapiju, hemijsko uklanjanje, prirodne meleme …

Da li su bolne bradavice na rukama:

Bradavice na rukama, u svojoj osnovi, nisu karakteristično bolne. Međutim, njihova pojava na mestima koja su izložena trenju, pritisku ili stalnom kontaktu sa drugim površinama može izazvati bol i nelagodnost.

Kada bradavice zauzmu mesta poput prstiju ili noktiju, postoji tendencija da se izvrši kontinuirani pritisak i trenje tokom svakodnevnih aktivnosti. Ovo konstantno nadraživanje može rezultirati pojačanom osetljivošću i nelagodnošću. Na primer, bradavice na prstima mogu otežavati stvari kao što su rukovanje, tipkanje na tastaturi, ili obavljanje drugih preciznih poslova koji zahtevaju upotrebu prstiju.

U slučaju bradavica koje se formiraju ispod ili oko noktiju, mogu stvarati bol prilikom rasta nokta ili pritiska prilikom svakodnevnih aktivnosti koje uključuju ruke. Lečenje bolnih bradavica može postati neophodno kako bi se olakšala nelagodnost i povratila normalna funkcionalnost ruku.

Postoji nekoliko metoda za tretiranje bradavica, uključujući krioterapiju (zamrzavanje bradavica), hemijsko uklanjanje, elektrokoagulaciju, lasersko uklanjanje ili upotrebu različitih prirodnih melema. Izbor tretmana zavisiće od vrste bradavice, njenog položaja i individualnih faktora pacijenta. Važno je napomenuti da pokušaji samoizlečenja bolnih bradavica, kao što su njihovo sečenje ili kidanje, mogu dovesti do obilnog krvarenja, infekcije ili drugih komplikacija, pa se savetuje da se za tretman konsultujete sa stručnim dermatologom ili lekarom kako biste dobili odgovarajuću terapiju i sprečili potencijalne probleme.

Bradavice na rukama – slike:

Da biste bolje razumeli kako bradavice izgledaju, možete istražiti internet ili medicinske izvore kako biste pronašli slike različitih vrsta bradavica na rukama. Takođe, ispod se nalazi galerija sa slikama bradavica na rukama kako biste lakše utvrdili da li postoji mogućnost da i Vi imate taj problem.

Kliknite i pogledajte galeriju fotografija


Bradavice na rukama – kako ukloniti bradavice na prirodan i bezbolan način :

Uklanjanje bradavica na rukama može biti proces koji zahteva strpljenje. Kao što smo već rekli postoji nekoliko metoda koje se koriste za uklanjanje bradavica, uključujući zamrzavanje (krioterapija), hemijske tretmane, elektrohirurške metode, lasersko uklanjanje i korišćenje prirodnih melema.

Važno je napomenuti da postoje i prirodni lekovi tj.  melemi koji su se pokazali veoma efikasnim u procesu uklanjanja bradavica, a jedno od najboljih prirodnih rešenja je Staroplaninski melem. Staroplaninski melem je prirodni proizvod koji se pravi od biljaka iz netaknute sredine Staroplaninskih planina.

Ovaj melem se tradicionalno koristi za tretiranje različitih kožnih problema, uključujući bradavice. Bitno je napomenuti da biljke koje se koriste za izradu ovog melema nisu hemijski obrađene i potiču iz prirodno zdrave sredine. Ovaj faktor je od suštinskog značaja, jer biljke iz nezagađenog okruženja sadrže visok nivo aktivnih sastojaka koji mogu pomoći u efikasnom uklanjanju bradavica.

Staroplaninski melem sadrži biljke poput čuvarkuće, nevena, kantariona i hajdučke trave. Ove biljke imaju protivupalna, antimikrobna i regenerativna svojstva koja pomažu koži da se oporavi i bradavice smanje i potpuno nestanu. Melem se nanosi direktno na bradavice i redovnom primenom dolazii do njihovog postepenog smanjenja i nestanka. Prirodni lekovi poput Staroplaninskog melema često su preferirani jer ne uzrokuju nuspojave ili iritacije kože, što je često slučaj s hemijskim tretmanima. Zbog toga važno je da  budete strpljivi jer proces uklanjanja bradavica može potrajati neko vreme ali su rezultati procesa veoma efikasni i što je najbitnije ne ostavljaju tragove.

Rešite se bradavica na rukama na prirodan način – Isprobajte Staroplaninski melem! Kupi odmah